Menu
.

We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Organisasi IB

ORGANISASI IB

Organisasi Istana Budaya

PERUTUSAN KETUA PENGARAH

Istana Budaya

Pengarah Istana Budaya

Dato’ Mohamed Juhari Shaarani

KETUA PENGARAH ISTANA BUDAYA

Alhamdulillah segala pujian hanya bagi Allah swt dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw.

Istana Budaya mengambil langkah selaras dengan jabatan dan agensi lain untuk membangunkan lawan web sendiri untuk menyampaikan maklumat terkini kepada masyarakat. Dengan terbinanya laman web ini akan mempermudahkan lagi khalayak yang ingin mendapatkan maklumat dan perkembangan terkini tentang sesuatu persembahan yang sedang berlangsung atau pun yang bakal berlangsung di Istana Budaya dalam waktu yang terdekat.

Kecanggihan teknologi haruslah dimanfaatkan untuk mendapatkan sumber maklumat terkini dalam jangka waktu yang cepat dan mudah. Ini semua demi untuk memberikan keselesaan kepada peminat dan khalayak seni persembahan – teater, muzik dan tari. Istana Budaya sebagai sebuah Panggung Negara akan memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk sama-sama membangunkan seni persembahan tanah air.

Akhir kata, saya menyeru khalayak seni persembahan tanah air, sama ada aktivis, penggiat mahu pun khalayak untuk sama-sama membantu kami dalam memajukan seni persembahan tanah air.

Sekian, wasallam.

CARTA ORGANISASI

Istana Budaya

carta

FUNGSI BAHAGIAN

Istana Budaya digerakkan oleh enam (6) bahagian utama

Bahagian Khidmat Pengurusan

OBJEKTIF

Memberi perkhidmatan sokongan dari segi pentadbiran, pengurusan sumber manusia, kewangan, perolehan, latihan dan teknologi maklumat secara berkualiti dan berkesan berdasarkan peraturan dan undang-undang.

Bahagian Khidmat Pengurusan ISTANA BUDAYA terbahagi kepada enam (6) unit di bawahnya iaitu Unit Pentadbiran & Pengurusan Aset, Unit Sumber Manusia, Unit Kewangan, Unit Perolehan, Unit Latihan dan Unit Komunikasi & Teknologi Maklumat.

Bahagian Teknikal

OBJEKTIF

Menyediakan peralatan dan memberikan perkhidmatan teknikal bagi melahirkan dan mempertingkatkan kreativiti seni pentas ke tahap profesional di samping menyelenggara peralatan serta memastikan keselesaan penonton dan juga warga berada dalam keadaan yang paling maksima.

Bahagian Teknikal ISTANA BUDAYA terbahagi kepada tiga (3) unit di bawahnya iaitu Unit Kejuruteraan Elektrikal, Unit Kejuruteraan Mekanikal dan Unit Kejuruteraan Awam.

Bahagian Muzik

OBJEKTIF

Bahagian Muzik mempunyai Visi ke arah pencapaian pembangunan artistik yang cemerlang serta meningkatkan mutu ketrampilan semua ahli muzik Orkestra Simfoni Kebangsaan (OSK) dan Orkestra Tradisional Malaysia (OTM) ke tahap antarabangsa.

Bahagian Muzik ISTANA BUDAYA terbahagi kepada satu (1) unit dan dua (2) orkestra di bawahnya iaitu Unit Pengurusan Muzik, Orkestra Simfoni Kebangsaan (OSK) dan Orkestra Tradisional Malaysia (OTM). Bahagian ini juga bertanggungjawab untuk menyelaras Program Permata Seni (Muzik).

Bahagian Pemasaran

OBJEKTIF

Membangun serta meningkatkan bilangan dan minat penonton terhadap seni pementasan dalam kalangan semua peringkat masyarakat tempatan, melalui aktiviti promosi dan pemasaran yang berkesan.

Bahagian Pemasaran ISTANA BUDAYA terbahagi kepada tiga (3) unit di bawahnya iaitu Unit Promosi, Unit Pengurusan Panggung, dan Unit Penerbitan.

Bahagian Produksi

OBJEKTIF

Memberi perkhidmatan dari segi perancangan, pengurusan, penyeliaan dan pelaksanaan program pementasan/produksi tahunan dalam dan luar negara.

Bahagian Produksi ISTANA BUDAYA terbahagi kepada empat (4) unit di bawahnya iaitu Unit Residen Artis, Unit Pengurusan Pentas, Unit Produksi dan Unit Lakon dan Koreografer.

Bahagian Senireka

OBJEKTIF

Memberi perkhidmatan artistik dan kreatif dari sudut senireka produksi dan komunikasi visual.

Bahagian Senireka ISTANA BUDAYA terbahagi kepada enam (6) unit di bawahnya iaitu Unit Grafik dan Pameran, Unit Set dan Prop dan Unit Kostum dan Solekan.

W3C